Perfil Artístic

Rosa Ciurana treballant al seu taller

Rosa Ciurana treballant al seu taller

Rosa Ciurana i Chorto

Formada en l’art de la Pintura al Mur a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i graduada per la Llotja de Barcelona, Rosa Ciurana és una artista de Tarragona. Les seves obres estan treballades amb textures, materials diversos i tècniques diferents, com el collage, el gravat o la pintura i sovint s’allunya de la tela per investigar conceptes a través d’instal·lacions.

Treball de recerca artística inspirat en la divulgació científica, primer sobre el genoma i actualment en l’astrofísica. Experimentació amb l’espai, els volums i les formes.

Pintura|Gravat|Collage|Instal·lació

Currículum Artístic complet en PDF:

VEURE

Rosa Ciurana manté amb l’art una intensa relació d’amants, que de vegades ha de competir per temps amb la feina i la família. A través de l’experimentació amb la combinació de diferents materials i tècniques sobre el llenç, comparteix inquietuds i reflexions sobre l’origen de l’Univers, la relació entre el macro i el microcosmos, la Vida, la Maternitat i la figura de la dona, com a entitat creadora de vida. Juga amb l’espai físic i el converteix en un element més dins de les seves instal·lacions, de la mateixa manera que cerca un diàleg amb l’espectador per compartir aquesta pulsió creadora.

Tots aquests elements, com les partícules del cosmos, convergeixen sobre la tela, carregats d’intensitat exploradora.

5

Detall de motlles de pits

4

Detall de llàgrimes de vidre sobre pintura

Sin título-1

Detall motlle guix Condrita

Comença estudiant Pintura al Mur a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i es gradua en aquesta disciplina artística a la Llotja de Barcelona. Després col·labora amb “Plàstica a l’Escola”, activitat pedagògic-artística on assessora als mestres d’EGB en l’àrea de plàstica, introduint l’art com a concepte pedagògic en les diferents assignatures curriculars. Un cop conclueix l’assessorament comença altre cop la experimentació i producció artística. Aprofunditza en l’art del Gravat, a l’Escola d’Art de Tarragona, i comença la producció d’Espais Privats New York, que després formarà part d’Espais de Mi.

És per aquests anys, al voltant de 2005, que es trasllada a l’Estudi Merceria 4, al Carrer Merceria de la Part Alta de Tarragona on comença la seva vinculació amb la gestió de l’activitat artística Tallers Oberts de la Part Alta des dels seus inicis fins l’any 2013 i a coordinar l’Associació d’Artistes Tallers 03. L’inici d’Estudi de Merceria 4 també influeix en la seva següent producció, la sèrie “Gens”, que anirà madurant any rere any, explorant l’univers del microcosmos, de la mà de les lectures de divulgació científica, inspiració constant de Rosa Ciurana. Més tard, l’any 2009 també col·labora en el Programa de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Tarragona impartint tallers per joves, aplicant-hi una pedagogia que es deixa notar al llarg de la seva activitat i trajectòria artística.

Exposició a Merceria4

Exposició a Merceria4

Detall instal·lació Serenitat Guaridora

Detall instal·lació Serenitat Guaridora

Col·laboració als Aparadors dels Tallers Oberts

Col·laboració als Aparadors dels Tallers Oberts

Les col·laboracions i projectes artístics, són per a Ciurana una oportunitats per reflexionar a través de l’espai i l’obra, a la vegada que transmet emocions i impressions sobre la quotidianitat i universalitat de la vida. La experiència pictòrica li ofereix un espai de meditació i interiorització del concepte “creació” i li permet la vivència real del seu significat, que li suggereixen altres formes i combinacions de l’espai físic que habitem.

Rosa Ciurana és una dona activa, en l’art i en la vida. Busca sempre una inspiració en les estructures presents en la natura per seguir aprofundint en la reinterpretació del món físic, en la seva investigació artística i personal. És per això que la seva producció és un camí que no s’atura mai, sempre en constant evolució i experimentació amb nous materials, mètodes i formes.